СТУПАТИ 1 .

1. Передвигаться шагами, идти; тж. образно

. Въ црк҃ви акы на нбс҃и ступаи и ничьтоже въ неи не гли҃, ни помышляи земльнааго (πάτει). Изб.Св. 1076 г.

, 279. Великы убо и бго҃любивы дшя҃ есть, еже вънимати присно тврьдѣ себѣ, таковыи бо... правыимь путемь ступаеть и въ беструдьное пристаниште Хво҃ доходить (βαδίζειν). Панд.Ант.&sup&1&sup&, 89. XI в.

Нозѣ имуть и не поидут и не ходят и не ступають ни с мѣста. Ж.Стеф.Перм.Епиф., 29. XV–XVI вв. ~ XV в.

Егда же ли грядетъ, ступаетъ тихо и выю кротце обращаетъ, и очима не въскоре, и зрениемъ умилно взираетъ. Беседа отца с сыном, 464. XVII в.

Нозѣ же твои [Морозовой] дивно ступаютъ: со Анною, домочадицею своею тайно бродишь по темницамъ и богадѣлнамъ, милостиню... нося. Ав.Кн.бес., 409. XVIII в. ~ 1675 г.

2. Шагать, наступать ногами куда-л.; тж. образно

. Нога ти ста явленьно на правости, блж҃не, окрс҃тъ же цр҃я правое же и блг҃а ликуя боу҃годно, ступая на стьзю спс҃еную (βαδίζων). Мин.окт., 59. 1096 г.

Цср҃ця же Ликиния, мти҃ ея, идущи въ слѣдъ чада своего, идеже ступааше, прѣкланяющися възимаше от пьрьсти, глю҃щи въ себѣ, яко сеи земли стѣ҃и нозѣ прикоснустася, буди ми се на сты҃ню и на оставление грѣховъ (в греч. иначе: ὅπου ἐὰν ἵσταντο οἱ ἅγιοι πόδες ‘где останавливались святые ноги’). (Муч.Ирины) Усп.сб., 141. XII–XIII вв.

(1553): А побито ихъ въ градѣ толико множество лежаше, яко по всему граду не бѣ, гдѣ ступати не на мертвыхъ. Ник.лет. XIII, 219. XVI в.

Егда посла Пилат мечника по Иса҃ зват<ь> на судище, съемь ушевъ свои съ главы, простре ему по земли и реч<е>: Ги҃ сюду ступай. (Толк.на Ветх.закон) Корм.Балаш., 299. XVI в.

3. Двигаться вперед, наступать или выступать. (1150)

: И поима брата Володимера и Мъстислава сына своего с берендичи и с кыяны и усрѣте и у Тумаща. Стрѣлцем же стрѣляющимся о рѣку Стугну, поча ступати Володимерко съ силою своею, берендѣи же видѣвъше силу его, убояшяся. Моск.лет., 48. XVI в.

А как я выступил из острогу с ево великого государя ратными людьми, и пехоте велел из города ступать в острог с пушками. Разин.восст. II, 484. 1670 г.

4. Перен. Надвигаться, подступать. (1476)

: Въсходящю солнцю и людемъ снимающимся на торжищех и по всему граду, и внезапу нача ступати [вар.: наступати] мракъ, и бысть тма мало не на весь час, яко и другъ друга не видѣти. Псков.лет. II, 203. XVII в.

5. Двигаться, перемещаться в каком-л. направлении; зд. перен

. Круг солнцу миротворный. По руки богословли, а тысяща лет по тысящи на пятом составе, из длани вверх ступая, а по затылку вниз. Алф.&sup&1&sup&, 272. XVII в.

6. Поступать в соответствии с чем-л

. Тому лет з двести семьдесят с лишком варвар Бахмет турской взял Царьград и брата Мануиловича Констянтин не коснел... скоро указ учини... Та же собака заглядывает в нашу бедную Росию. Мнит ми ся, по греческому же уставу ступает, малу по-малу на высоту восходит и со дияволом предуспевает. Ав.Пис.&sup&1&sup&, 416. 1668 г.

7. Переступать по тонам звукоряда (муз.)

. Указ знамени – како, что, колко ступает и что за что ступает и ставится. Певч.азб.&sup&1&sup&, 103. XVII в.

Скамейца ступает 2-ж<ды> сниска кверху. Там же.